Om padel

Sporten padel, vad är det egentligen?

Har du också börjat fundera på vad det är för sport egentligen som alla har börjat prata om? Som från ingenstans försvann allt vad som hette badminton, tennis och ut och bowla med polarna. Nu heter det ” Vi ska spela padel, såklart!”

Padel är en racketsport som spelas på en plan omsluten av glasväggar baktill och en bit in på sidorna (resterande del av sidorna har galler), med två planhalvor separerade med ett nät. Man kan på sätt och vis se sporten som en blandning mellan tennis och Squash.

Hur spelas sporten padel?

Padel spelas normalt med två personer i varje lag (dubbel) med samma poängräkning som används i tennis. Oftast spelas bäst av 3 eller 5 set.

Set

För att vinna ett set behöver du vinna minst sex stycken game, och samtidigt leda med minst två stycken game.

Game

Ett game räknas som i tennis 15/30/40/game. Här behöver du vinna med två för att ta hem ett game.

Tiebreak

Om det skulle stå 6 lika i ett set, spelas det ett så kallat tiebreake. Ett tiebreak innebär att ni spelar först till 7 vunna poäng. Den som först når 7 poäng i ett tiebreak har då vunnit settet.

Match

Som tidigare nämnst så spelas en match oftast bäst av 3 eller 5 set. Har du uppnått detta har du vunnit matchen. Grattis!

Grundläggande regler för padel

Vem börjar att serva i matchen?

Vilken sida, och vem som börjar serva avgörs via lottning innan matchen börjar.

Hur servar man i padel?

Den första servern som spelas i varje game, slås alltid från den högra sidan av planen och ska spelas diagonalt till motståndarens högra sida. Precis som i tennis har spelaren/spelarna två servar på sig. Om den första servern är felaktig, har du/ni en andra chans. Skulle även denna missas, går poängen över till motståndaren.
Innan serven behöver bollen studsas bakom servelinjen innan tillslaget. Efter tillslaget måste bollen studsa innan motståndarens servelinje.
Serven får ej studsa upp på gallerväggen, men får studsa upp på glasväggen. Serven måste ske med ett så kallat underhandsslag (slaget måste ske under höfthöjd).

Efter serve

I padel är det tillåtet att både spela bollen på volley och på halvvolley. Volley innebär att du returnerar bollen innan studs till motståndarens planhalva. Bollen måste dock alltid träffa marken innan väggen på motståndarens sida. Att spela bollen mot vägg på sin egen planhalva för att sedan studsa över på motståndarens planhalva är helt okej. Dock endast på glasväggen.

Förlorad poäng

När bollen har studsat två gånger på motståndarens planhalva eller träffat en spelare så är poängen vunnen. Snyggt spelat!